Изборът на Великобритания да напусне Европейския съюз не променя фундаментално икономическите перспективи пред еврозоната. Това заяви шефът на Централната банка на Германия  Йенс Вайдман в интервю, публикувано днес в германския седмичник Die Zelt и в италианския ежедневник Il Corriere della Sera. 

„Моето впечатление е, че икономическите перспективи в региона на единната валута не се променили коренно след вота на 23-ти юни в подкрепа за Brexit”, посочи управителят на Bundesbank, който е и член на ЕЦБ, цитиран от bnr.bg.

Снимка 220898

Източник: GettyImages

Според Вайдман, това действително може да окаже известно потискащо влияние, но като цяло възходящото движение ще продължи. Той отбелязва, че е твърде рано да се направят надеждни прогнози за това, как решението на британците може да се отрази върху бъдещото развитие на цените и инфлацията.

Шефът  на Бундесбанк също така потвърди за пореден път своето мнение, че ефективността на силно разхлабената парична политика на ЕЦБ (политика на рекордно ниски лихви) ще избледнее с течение на времето, докато страничните негативни ефекти от тази политика ще нарастват.

Вайдман също така предупреди, че ЕЦБ рискува да размие границите между паричната и фискалната политика, ако банката позволи по-специални условия за която и да е страна - членка на еврозоната. Или, ако фокусира своята програма за покупки на облигации, известна като "количествени улеснения" предимно към силно задлъжнелите държави. 

Има възможност за адаптиране на програмата за покупки на държавни облигации, но ние трябва да бъдем предпазливи, допълни той.