Държавният дълг на САЩ надхвърли $30 трилиона за първи път в своята история, предават световните агенции. Дългът е стимулиран от високите заеми по време на пандемията, сочат данните на американското Министерство на финансите.

Япония и Китай остават най-големите чуждестранни кредитори на Съединените щати, като именно тези държави държат съответно $1,3 трилиона и $1,08 трилиона в американски облигации.

Близо $8 трилиона от дълга на САЩ се дължат на други държави, които - освен Япония и Китай, включват и големи кредитори като Великобритания, Люксембург, Ирландия, Бразилия, Канада, Франция, Индия и Белгия, както и Тайван и Хонконг.

Седемте държави в ЕС, в които минималната заплата е по-висока от тази в САЩ

Седемте държави в ЕС, в които минималната заплата е по-висока от тази в САЩ

В България и в още 12 държави членки минималната заплата е под 1000 евро

Допълнителни $6,5 трилиона се дължат от Федералното правителство на САЩ, най-вече към социалноосигурителни тръстове и Военния пенсионен фонд.

В хода на пандемията Федералният резерв (Фед) също удвои баланса си до $8,9 трилиона чрез агресивно купуване на трилиони долари в съкровищни облигации и ценни книжа.

Шокиращият брой беше достигнат много по-рано от очакваното, като американските икономисти не успяха да предвидят силата на пандемията и последвалите световни реакции, което наду държавните разходи, а впоследствие увеличи националния дълг с цели $7 трилиона от края на 2019 година.

Бюджетният дефицит на САЩ възлиза на общо $2,77 трилиона за фискалната 2021 г., което е малко по-малко от рекордните цифри от предходната година, но все пак е в съответствие с огромните разходи от ерата на Covid-19. За фискалната 2020 година САЩ отчетоха смайващ дефицит от $3,13 трилиона.

Икономиката на САЩ нарасна с най-бързия си темп от 40 години насам

Икономиката на САЩ нарасна с най-бързия си темп от 40 години насам

Брутният вътрешен продукт на страната е нараснал с с 6,9% на годишна база през последното тримесечие на 2021

Държавният дълг от $30 трилиона "стана факт години по-рано от предвиденото", пише New York Times, допълвайки, че основната причина за дълга са правителствените програми, свързани с коронавируса, които "финансираха огромни и непредвидени помощи за безработица, финансова подкрепа за малкия бизнес и стимулиращи плащания". И всичко това е платено със заеми.

Дейвид Кели - главният глобален стратег на JPMorgan Asset Management, коментира пред CNN, че този огромен дълг означава, че "САЩ ще бъдат по-бедни в дългосрочен план".

По думите му "американските данъкоплатци ще плащат за пенсионирането на хората в Китай и Япония, които са  кредитори на Америка".

САЩ искат да заменят руския газ за Европа. Ето с какъв

САЩ искат да заменят руския газ за Европа. Ето с какъв

Очакванията са за повишение на цените на газа както в Европа, така и в Азия