Икономиката на Съединените щати се ускори и отчете най-бързия темп на растеж през четвъртото тримесечие на 2021 година на фона на силното търсене на стоки.

Брутният вътрешен продукт на страната е нараснал с с 6,9% на годишна база през последното тримесечие на 2021, съобщиха от Министерството на търговията.

През 2021 г. БВП на САЩ нараства с 5,7% на годишна база, което е най-високият годишен растеж през последните 40 години в историята на страната. За сравнение през 2020 икономиката се сви с 3,4% през 2020 г., което пък беше най-големият спад от 74 години дотогава.

Сред причините за растежа бяха щедрите фискални стимули, както и много ниските лихвени проценти. На фона на настъплението варианта на Ковид омикрон, инерцията на растеж се забави.

Потребителската активност през последното тримесечие на 2021 г. е нараснала с 3,3% на тримесечна база. Председателят на Фед Джером Пауъл преди дни обяви, че "скоро ще бъде подходящо да се повишат лихвените проценти.

Инфлацията в САЩ удари 7%

Инфлацията в САЩ удари 7%

На месечна база ръстът на цените обаче започна да се забавя

По време на пандемията потребителите концентрираха по-голяма част от разходите си към стоки, а не към услуги, което беше сред причините за възстановяване. От друга страна бумът на търсенето оказа натиск върху веригите за доставки.

Новият вариант на вируса Омикрон засегна значителнo пазара на труда, макар че това може би е временно явление. Работодателите изпитват глад за работна ръка - 10,6 милиона работни места остават незаети към годината.

Скорошни данни показаха, че молбите за помощи за безработица в САЩ са били 260 хил. миналата седмица. Това е под очакванията за 265 хил. броя и представлява спад от 30 хил. броя спрямо предходната седмица, което дава някои положителни сигнали за пазара.

Инфлацията в САЩ отбеляза 40-годишен връх в края на 2021 г., когато предлагането не можеше да отговори на търсенето.

Въпреки че страната преживява най-тежката инфлация от десетилетия, проблеми във веригата на доставки и очаква скок на лихвените проценти, прогнозите са ръстът на икономиката да да продължи тази година, като прогнозите за растеж са за 3,9%.