Дейниъл Пинто, съуправляващ в JPMorgan Chase & Co. предупреди, че финансовите пазари могат да изтрият до 40% от стойността си през следващите две или три години.

Подобен срив би изтрил напълно скорошните печалби. Коментарът му идва в момент, в който инвеститорите се притесняват от повишаващата се инфлация и увеличаването на лихвите от страна на централните банки, пише Bloomberg.

"Ще бъде дълбока корекция", казва Пинто - "между 20 и 40 процента". От февруари 2016 година бенчмарковият S&P 500 повиши стойността си с 47 процента.

"Знаем, че ще има корекция по някое време", допълва още Пинто, който наглежда подразделенията за търговия и инвестиции на най-голямата банка в САЩ. Той посочва, че пазарите са "нервни" и ако президентът Доналд Тръмп надмине това, което вече е заявил като въвеждане на мита върху стоманата, инвеститорите няма да реагират добре.

Възможността за световна търговска война и в момента държи пазарите в напреждение.

Все пак, Пинто вижда и положително развитие за пазарите през следващата година. Миналият месец той заяви, че приходите от търговия в компанията са напът да се увеличат през първите три месеца на 2018 година, като ръста на волатилността помогна на Уолстрийт.