Хърватската Централна банка се отказа от избраният дизайн на монета от 1 евро, след като се появиха обвинения, че авторът й е изплагиатствал изображението.

Става въпрос за един от четирите дизайна, избрани да бъдат отсечени, за да се отпразнува присъединяването на Хърватия към еврозоната през следващата година.

На гърба на монетата е изобразена борова куница - малък бозайник, подобен на невестулка. Сегашната валута на Хърватия, куната, е кръстена на животното.

Швейцария пусна най-малката златна монета в света

Швейцария пусна най-малката златна монета в света

Тя е с диаметър едва 2,96 мм

Куната е била използвана като валута в региона още през 13 век. Куницата се озовава на парите като препратка към древногръцките градове, които често са имали изобразени животни на монетите си.

Преди това средновековното Унгарско кралство събирало данък върху кожите на куница в своите територии южно от река Драва, превръщайки куната в популярно животно.

В петък бяха обявени четирима победители, включително Степан Пранькович за неговия дизайн на куница. Само за часове обаче в хърватските социални медии заваляха постове, според които дизайнът на Пранкович наподобява подозрително много на снимка на животното от шотландския фотограф Иайн Лийч.

Самият Лийч заявил за Euronews, че за първи път е чул за инцидента от хора в Хърватия и е "изумен от това колко бързо хората са разбрали, че снимката му е била копирана".

"Не бих разбрал за това", отбелязва Лийч.

Рядка дефектна монета се продаде над 200 пъти по-скъпо от стойността си

Рядка дефектна монета се продаде над 200 пъти по-скъпо от стойността си

Кралският монетен двор ще пусне юбилейни монети през 2018 г.

В последствие Хърватската централна банка съобщи, че Пранкович е оттеглил проекта си и се е отказал от всички права върху него. Въпреки че в изявлението не се споменава защо Пранкович е изтеглил дизайна си, в него се отбелязва, че "авторите, участващи в търга, са били длъжни да представят писмена гаранция, потвърждаваща, че тяхното произведение е оригинално интелектуална собственост".

Банката заяви, че ще стартира нов тръжен процес за монета с куница.