В началото на валутната търговия в четвъртък американският долар и еврото поевтиняват спрямо японската йена, цената на златото продължава корегиращия си спад.

Тревогите на пазарите се задълбочават поради разпространението на коронавирусната инфекция. Световната здравна организация обяви в сряда пандемия във връзка с разпространението COVID-19 в световен мащаб.

Инвеститорите също така са загрижени от решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да забрани влизането в САЩ за граждани на ЕС за 30 дни на фона на пандемията.

Американската валута днес сутринта се разменя срещу японската на ниво103,66 йени за долар в сравнение с 104,54 йени за долар в сряда.

Стойността на еврото в същото време спадна до 117,08 йени спрямо 117,79 йена в края на вчерашната търговия.

Общата валута в същото време се покачва спрямо "зелените пари" с 0,2% - до $1,1293 за евро в сравнение с $1,1270 долара в края на предходната сесия.

Фунтът стерлинг днес сутринта струва $1,2807 за паунд при $1,2820 за паунд в сряда и по 1,1343 евро за паунд спрямо 1,1378 евро за паунд в края на търговията вчера.

Банката на Англия спешно понижи основния си лихвен процент с 0,5 процентни пункта - от 0,75% до 0,25% и също обяви пакет от допълнителни мерки, които да помогнат на бизнеса и собствениците на жилища да се справят с негативните ефекти от коронавируса.

Тръмп в сряда въведе 30-дневна забрана за влизане в САЩ на граждани от Европейската шенгенска зона, без Великобритания, в отговор на призиви за действия за ограничаване на бързо разпространяващата се коронавирусна епидемия.

Американският президент говори за икономическите стъпки, предприети за борба с вируса, но не разкри подробности за медицинските и другите мерки, различни от уверенията, че "вирусът няма шанс срещу нас".

"Пазарът очакваше повече", каза Мох Сионг Сим от Банката на Сингапур, цитиран от Ройтерс.

Инвеститорите очакват резултата от заседанието Европейската централна банка в четвъртък, за да разберат колко агресивни ще бъдат новите паричнокредитни мерки на регулатора.

Златото в четвъртък сутринта продължава да след предишния ръст, сочат данните за търговия. Търговците очакват мерки за икономическа подкрепа от глобалните централни банки преди поредица от срещи през март, както и оценяват новините за забраната за влизане в САЩ от Европа.

Цената на априлските фючърси за златото на борсата Comex в Ню Йорк спада с 0,4%, или 6,5 долара, до 1635,8 долара за тройунция. Цената на майските сребърни фючърси се понижава с 1,16% до $16,582 за унция.

От началото на март цената на златото непрекъснато се увеличава, като на 9 март за кратко преодоля психологическата бариера от 1 700 долара за унция, след което започна коригиращ спад.