В хода на валутната търговия в четвъртък сутринта японската йена обнови максимума на стойността си спрямо долара от ноември 2015 година и продължи енергичния си възход по отношение на повечето световни валути.

В същото време американските пари се върнаха към отрицателната динамика спрямо повечето основни световни валути заради опасенията, свързани с растящия бюджетен дефицит и държавен дълг на САЩ.

Днес сутринта общата валута струва $1,2464 в сравнение с курса $1,2451 за едно евро пир закриване на търговията в Ню Йорк в сряда.

Британският фунт стерлинг прибави към цената си 0,09 процента, покачвайки се до нивото $1,4013 за един паунд. В сряда фунтът също се покачи спрямо долара с 0,8 процента.

Съвкупният дефицит на хазната на САЩ - фискалния и по текущата сметка, отново е близък до 6 на сто от брутния вътрешен продукт на страната. Това създава множество уязвимости на курса на долара от външни фактори, смята експертът на Toronto Dominion Bank по валутната стратегия, Марк Маккормик, цитиран от Bloomberg

"Зелените пари" поевтиняха спрямо японската валута до 106,49 йени за един долар, при 107,01 йени в края на вчерашната търговия.

За едно евро днес сутринта на пазара дават132,73 йени в сравнение с 133,24 йени ден преди това.

През тази седмица японската валута, считана за безопасен актив в период на волатилност, поскъпна с 2 процента. Но министърът на финансите Таро Асо заяви днес в парламента, че не смята това укрепване на йената за прекалено рязко и голяма, за да изисква валутна интервенция на пазара.