Щатският долар отстъпва леко позиции спрямо еврото, британската лира, и японската йена в хода на валутната търговия в сряда.

Доларовият индекс се покачи над 96 пункта в сряда, достигайки нивата, наблюдавани за последно през юли 2020 г., на фона на надвишилия очакванията ръст на продажбите на дребно в САЩ през октомври.

Показателят се е увеличил с 1,7% миналия месец спрямо предходния месец, съобщиха от търговското министерство на страната. Анализатори, анкетирани от Trading Economics, очакваха средно ръст от 1,2%.

Ръстът на продажбите на дребно миналия месец е максимален от март тази година, тъй като потребителите харчат повече преди коледния сезон, пише Trading Economics.

Междувременно управителят на Банката на Федералния резерв на Сейнт Луис Джеймс Балард вярва, че Федералният резерв на САЩ би било по-добре да се "придържа към по-ястребова посока" на паричната политика, за да държи риска от ускоряване на инфлацията под контрол.

В интервю за Bloomberg той каза, че Фед може да "ускори свиването" на програмата за изкупуване на активи с до 30 милиарда долара на месец, което да завърши до края на първото тримесечие на следващата година. След резултатите от заседанието си през ноември Федералният резерв обяви, че ще намали обема на покупките на активи през текущия месец с 15 милиарда долара и ще продължи да съкращава програмата през декември.

Друг пример за по-твърд подход би бил да се обмисли повишаване на лихвите дори преди края на програмата за обратно изкупуване на активи. Досега Фед сигнализираше, че не иска да повишава лихвите преди края на програмата.

Днес сутринта към 10:45 ч. българско време общата европейска валута еврото се качва спрямо американската с 0,06% - до $1,1317 за евро в сравнение с $1,1320 за евро в края на предишната търговия.

По отношение на японската валута американската се търгува по 114,82 йени за долар срещу 114,83 йени за долар при затваряне на търговията във вторник.

В същото време британската лира поскъпна с 0,15% спрямо долара, до $1,3440 з а паунд от $1,3430 в предишния търговски ден, австралийският долар се понижи с 0,10%, до $0,7296 срещу $0,7303 при затварянето във вторник.

Индексът ICE, който показва динамиката на долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), в сряда добавя 0,13%, докато по-широкият индекс на долара на WSJ нараства с 0,08%.