В началото на валутната търговия в понеделник курсът на щатския долар остава стабилен като се променя незначително спрямо основните световни валути. Еврото и британската лира възстановяват леко позициите си спрямо долара.

Към 10:20 часа българско време общата валута се търгува спрямо американската по $1,1605 за евро в сравнение с $1,1596 за евро в края на предходната сесия.

Стойността на единната европейска валута спада спрямо японската до 128,73 йени от 128,79 йени за евро при закриване на търговията в петък

Днес на пазара за един долар дават 111, 09 йени при 111,05 йени за долар в петък

Британската лира стерлинг в понеделник сутринта се търгува спрямо американския долар на ниво $1,3554 за паунд срещу $ 1,3546 за паунд при предишното затваряне на сесията.

Индексът ICE, който измерва стойността на щатския долар спрямо шест основни световни валути, е спаднал с 0,01% по време на търговията в понеделник. В същото време той остава близо до максимум за последната година. Индикаторът WSJ Dollar, който проследява динамиката на долара спрямо 16 основни световни валути, днес губи 0,02%.

Търговците продължават да следят новините от Китай, свързани с строителния предприемач Evergrande, който е изправен пред сериозни финансови проблеми.

Като цяло настроението на инвеститорите беше повлияно положително от новината, че фармацевтичната компания Merck & Co. е разработила лекарство за COVID-19, способно да облекчи хода на заболяването. Това потенциално би могло да намали броя на хоспитализациите и смъртните случаи от болестта.