По време на търговска сесия в четвъртък сутринта еврото расте, но щатският долар остава в силни позиции спрямо основните световни валути. Търговците очакват доклад за състоянието на пазара на труда в САЩ през юли и резултатите от заседанието на Bank of England.

Индексът ICE индекс, който показва динамиката на долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинги и шведска крона), спада по време на днешната търговията с 0,15%. По-широкият WSJ Dollar Index е стабилен и без промяна.

Към 10:05 часа българско време общата европейска валута се разменя на пазара по 1,0184 долара за едно евро, с 0,25% по-скъпо отколкото при затварянето на пазара в сряда.

В същото време цената на британската лира е $1,2160 за един паунд срещу $1,2149 за паунд в края на предишната сесия.

Курсът на американската валута по отношение на японската възлиза на 134,17 йени за долар срещу 133,86 йени за долар ден по-рано.

Министерството на труда на САЩ ще публикува ключови данни за юли в петък. Анкетирани от Trading Economics анализатори прогнозират, че нивото на безработица в страната се е запазило на 3,6%, а броят на работните места в икономиката на САЩ (с изключение на селскостопанския сектор) се е увеличил с 250 хиляди миналия месец, след като през юни се повиши с 372 хиляди.

Тези данни могат да повлияят на политиката на Федералния резерв, който се опитва да реши трудната задача да забави рекордна от 40 години инфлация, без да предизвика рецесия в САЩ.

Пазарните участници са все по-склонни да вярват, че Фед постепенно ще намали темпа на нарастване на основния лихвен процент - според данните на FedWatch пазарът вижда 42% шанс за ново повишение със 75 базисни пункта през септември, а това с 50 б.п. се оценява на 56%.

Днес ще има и заседание на Bank of England. Според повечето анализатори регулаторът ще повиши лихвата наведнъж с 50 базисни пункта, от сегашните 1,25% на 1,75% годишно, на фона на упорито ускоряващата се инфлация в страната.

Ако прогнозата се сбъдне, тогава темпът на вдигане на основната лихвена ставка ще бъде най-високият за регулатора от 27 години. От декември миналата година насам Британската централна банка повиши лихвения процент за 5 поредни заседания с обичайните стъпки от 25 базисни точки.