По време на валутната търговия в петък сутринта щатският долар слабо поевтинява спрямо еврото и британската лира стерлинг след значителното му укрепване предния ден. В същото време курсът на йената спада заради изявленията на ръководителя на Японската централна банка Харухико Курода, че Централната банка ще продължи да прилага мека парична политика.

Индексът ICE индекс, който показва динамиката на долара спрямо шест валути (еврото, швейцарския франк, йената, канадския долар, лирата стерлинги и шведската крона), ден губи от стойността си 0,22%, а по-широкият индекс на долара WSJ - 0,09%.

Към 10:15 часа българско време еврото се разменяше за 1,0393 долара в сравнение с 1,0380 долара при затварянето на пазара в четвъртък

Британската лира стерлинг се покачва спрямо долара в петък сутринта до $1,2207 за един паунд срещу $1,2202 за паунд предния ден.

По отношение на японската национална валута, доларът струва 128,54 йени в сравнение със 128,34 йени за еидн долар в края на предходната сесия.

Вчера американската валута поскъпна с 1,26% спрямо еврото и 0,4% спрямо паунда. Спрямо йената доларът на 12 май падна с 1,28%.

Курода, който говори днес във финансовата комисия на долната камара на японския парламент, каза, че икономиката на страната е "напълно различна" от САЩ и Европа, където икономическият растеж вече се е възстановил до нивата отпреди кризата, а инфлацията е много по-висока.

"Въпреки очакваното ускоряване на инфлацията до около 2% в краткосрочен план, това ще се дължи на цените на енергията и липсата на стабилност", каза той. В тази връзка японската централна банка "не счита за уместно" да се откаже от настоящата парична политика, каза Курода.

Междувременно председателят на Федералния резерв Джером Пауъл заяви в четвъртък, че Фед възнамерява да действа решително, за да върне инфлацията в САЩ до целта от 2 процента, дори ако това създаде проблеми за икономиката в краткосрочен план.

"Процесът ще бъде болезнен, но най-трудната част ще бъде, ако не можем да се справим с инфлацията", каза Пауъл в интервю за радиопрограмата Marketplace.

Сенатът на САЩ в четвъртък одобри преназначаването на Джером Пауъл на поста ръководител на Федералната резервна система за втори четиригодишен мандат.