В хода на валутната търговия в понеделник доларът е стабилен, като активността остава слаба, тъй като много пазари все още са затворени поради Великденския уикенд.

"Зелените пари" отчетоха през януари-март най-доброто си тримесечие спрямо основните валути от почти три години благодарение на подобряващата се икономика на САЩ и нарастващите доходност на държавните облигации, отбелязва Ройтерс.

Общата валута сутринта се разменя на пазара при курс 1,1749 долара за евро спрямо 1,1759 долара за евро в края на предишната сесия. По този начин американската валутна остава близо до петмесечен връх спрямо европейската.

Британският паунд в понеделник сутринта се задържа стабилно на ниво от 1,3826 долара за лира.

Американската валута поскъпна до 0,9430 швейцарски франка за едни долар.

Стойността на американската валута спрямо японската днес спада с 0,02% - до 110,67 йени за долар срещу 110,69 йени за долар в петък.

Курсът на йената спрямо долара е най-ниският за годината, което отразява повишения оптимизъм на търговците по отношение на перспективите за американската икономика.

Статистиката, публикувана в петък, показва максимален ръст от август насам на броя на новите работните места в САЩ през март - с 916 хиляди. Безработицата в страната през миналия месец е спаднала до най-ниските за годината 6% от 6,2% през февруари.

Очаква се планът за инвестиции в инфраструктура от 2,3 трилиона долара, представен от американския президент Джо Байдън миналата седмица, да засили икономическо възстановяване на САЩ, което вече изпреварва растежа на други места. Това трябва да помогне за укрепване на долара в краткосрочен план.

Индексът ICE, който проследява динамиката на долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинги и шведска крона), добавя 0,02% в понеделник, а по-широкият индекс WSJ Dollar - 0,04%.