По време на валутната търговия в сряда щатският долар поскъпва спрямо еврото, британската лира и йената, компенсирайки спада, отбелязан предишния ден.

Общата валута днес сутринта се търгува спрямо американската на ниво $1,1873 за едно евро в сравнение с $1,1901 в края на сесията във вторник.

Курсът на американската валута в тандем с японската национална валута възлиза на 108,86 йени за долар, срещу 108,48 йени за долар при закриване на търговията ден по-рано.

Еврото по отношение на японските пари се повиши до 129,25 йени при 129,10 йени за едно евро вчера.

В сряда, 10 март, британската лирата стерлинги загуби 0,27% от стойността си спрямо щатския долар, докато австралийският долар спада с 0,53% спрямо американската валута.

Индексът ICE, който проследява динамиката на долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), добави 0,2% по време на днешната търговияа. По-широкият индекс WSJ Dollar се покачи с 0,3%.

Доларът поевтиня вчера след спад в доходността на държавните облигации на САЩ на фона на общо повишаване на апетита за риск поради нарастващите очаквания за приемането от Конгреса на пакет от мерки за подкрепа на икономиката в размер на 1,9 трилиона долара.

Американският Сенат през уикенда одобри пакета за стимулиране, като направи някои промени в проекта на Камарата на представителите, която сега трябва да одобри окончателната версия на законопроекта.

Доларът се подкрепя от оптимизма на търговците, свързан с очакванията за бързо възстановяване на американската икономика, въпреки общото нарастване на апетита за риск, което обикновено допринася за отслабването на американската валута. Междувременно йената, която също се смята за актив за убежище, се обезценява спрямо повечето от основните валути в света.