Щатският долар отново тръгна нагоре и поскъпва по отношение на другите големи световни валути в петък сутринта,показват данните от днешната търговия. Инвеститори и търговци очакват по-късно днес публикуването на статистически данни за безработицата в САЩ.

Към 10:20 часа българско време общата европейска валута се търгува спрямо американската на ниво $1,1821 за евро, в сравнение с $1,1834 за евро в края на предишната сесия.

Курсът на американската валута спрямо японската е 109,79 йени за долар срещу 109,77 йени при закриване на търговията в четвъртък.

Британската лира стерлинг днес сутринта спадна с 0,09% спрямо долара до $1,3917 за паунд, а австралийският долар се понижава с 0,14% до 0,7395 щатски долара.

Индексът ICE, който проследява динамиката на долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), днес добавя към стойността си 0,09%, а по-широкият доларов индекс WSJ - 0,05%

Пазарите днес се фокусират върху данните за безработицата в САЩ през юли, които ще бъдат публикувани от Министерството на труда днес следобед. Според анкетираните от MarketWatch анализатори броят на работните места в икономиката на страната през миналия месец се е увеличил с 845 хиляди, а процентът на безработицата е спаднал от 5,9% на 5,7%.

Данните правят реални ястребовите коментари на зам.-председателя на Федералния резерв Ричард Кларида тази седмица, отбелязватт анализаторите на Pepperstone.

Според данните, публикувани в четвъртък, броят на американците, кандидатствали за първи път за обезщетения за безработица миналата седмица, е намалял с 14 хиляди до 385 хиляди души. Това е минималното ниво за месец.

Според Кларида положението на американския пазар на труда ще продължи да се подобрява, а инфлацията ще остане над 2%, в резултат на което "необходимите условия за Фед да повиши лихвата ще бъдат създадени до края на 2022 г.", и това ще проправи пътя за покачването му от сегашното ниво от 0-0,25% годишно през 2023 година.

Освен това в петък ще бъдат публикувани статистически данни за обема на промишленото производство в Германия, като се вземат предвид сезонните колебания, които могат да повлияят на курса на еврото спрямо долара. Анализаторите смятат, че показателят е нараснал с 0,5% през юни, след като през май бе спаднала с 0,3%.