В началото на валутната търговия в понеделник курсът на американския долар се понижава по отношение на основните световни валути. Цената на златото стабилно стои над $1500 за унция. Запазва се е интересът на инвеститорите към по-рискови активи в очакване подписването на първата фаза от търговското споразумение между САЩ и Китай.

Но активността на пазарите остава понижена във връзка с предстоящите новогодишни празници.

Общата европейска валута днес сутринта поскъпва спрямо американската до $1,1193 за едно евро от $1,1177 за евро в края на търговията в петък.

По отношение на японката валута европейската се разменя при курс 122,21 йени за евро, както и при закриване на предходната сесия.

За един долар днес на пазара дават по 109,14 йени в сравнение с 109,44 йени в петък.

Британският фунт стерлинг се разменя на ниво $1,3109 за паунд при $1,3078 за паунд в предходния работен ден и по 1,1711 евро за паунд спрямо 1,1706 евро за паунд в петък.

"В условията на ниска активност на търговията пътят на най-малко съпротивление на долара е неговото понижение, отбелязва страши валутният стратег на National Australia Bank Ltd. Родриго Катрил. По неговите думи, свръх голямата доларова ликвидност, благодарение действията на Федералния резерв на САЩ, тласка надолу доходността на американските облигации и поддържа интересът на инвеститорите към по-рисковите активи.

На пазара, също така, се запазва оптимизмът, свързан със съгласуваната първа фаза на търговското споразумение между САЩ и Китай.

Отслабването на безпокойствата по повод търговските конфликти между двете най-големи икономики в света оказва подкрепа на т.нар."суровинни" валути като австралийския и новозеландския долари.

Цената на златото остава стабилна в понеделник сутринта - трейдърите фиксират печалбите си от нейното покачване в последните седмици и се въздържат от активни действия.

Февруарските фючърси за златото на нюйоркската борса Comex поевтиняват с 0,15 цента - до 1517,95 долара за тройунция. Мартенските фючърси за среброто поскъпват с 0,22% - до 17,983 долара за унция.