Щатският долар активно се обезценява спрямо основните световни валути във вторник сутринта след изказвания на членове на ръководството на Федералната резервна система на САЩ.

Регулаторът може да забави темпа на повишаване на лихвените проценти, но няма планове да прекъсва самия процес, каза президентът на Федералната резервна банка на Кливланд (FRB) Лорета Местър в интервю за Financial Times. "Много е лесно да се съсредоточим само върху добрите новини, но не искаме да бъдем заблудени. Цената на прибързаното спиране е твърде висока", каза тя. През 2022 г. Местър е сред членовете с право на глас на Федералния комитет за отворен пазар (FOMC), който решава нивото на лихвените проценти.

През ноември Фед повиши лихвите със 75 базисни пункта за четвърта поредна среща. В момента лихвата е на максимум от януари 2008 г. - 3.75 -4% годишно. Очаква се американската централна банка да повиши разходите по заемите с нови 50 б.п. на заседанието си през декември.

Към 10 часа българско време общата европейска валута поскъпна спрямо американската с 0,35% - до 1,0379 долара за едно евро срещу 1,0340 долара за евро при затварянето на сесията в понеделник.

По отношение на японската валута доларът се понижи с 0,28% и се търгува по 138,38 йени в сравнение с 138,95 йени за един долар в края на вчерашната сесия.

Британската лира стерлинг днес сутринта поскъпна с 0,62% - до $1,2034 за един паунд спрямо $1,1959 за паунд ден по-рано.

Индексът ICE индекс, показващ динамиката на щатския долар спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), е надолу с 0,4%, колкото и по-широкият доларов индекс на WSJ.