Щатският долар расте спрямо еврото, паунда, йена и повечето основни световни валути в началото на търговията в сряда. Поскъпването на американските пари се подкрепя от бягството от риска и страха от забавяне на глобалния икономически растеж с постоянно висока инфлация.

Търговците очакват данни за пазара на труда в САЩ, които могат да хвърлят светлина върху следващите стъпки на Федералния резерв по отношение на паричната политика.

Експерти от Института за международна икономика Петерсън виждат нарастващите шансове Фед да възприеме по-агресивен подход към лихвите, отколкото пазарите и самата Централна банка в момента очакват, пише MarketWatch.

Към 10:45 часа българско време в сряда общата европейска валета се понижава спрямо долара с 0,20% - до ниво$1,1573 за едно евро в сравнение с $1,1598 за евро в края на предишната сесия.

Курсът на американската валута спрямо японската в същото време се покачва с 0,12% - до 111,64 йени за долар срещу 111,46 йени за долар при закриването на търговията във вторник.

Британската лира стерлинг поевтинява по отношение на долара с 0,36%, до $1,3576 за паунд, а австралийският долар - с 0,44%, до 0,7260 долара

Индексът ICE, който проследява динамиката на долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), днес добавя 0,11%. Индикаторът е близо до максимума за годината, пише Trading Economics.

По -широкият WSJ Dollar Index расте с 0,15%.