Щатският долар продължава да расте спрямо основните световни валути в четвъртък сутринта. Инвеститори и търговци оценяват новия инфраструктурен план на президента Джо Байдън на стойност 2 трилиона долара, показват данните от днешната търговия.

Общата валута спадна спрямо американската до $1,1717 за едно евро в сравнение с предходното затваряне на $1,1728 за евро.

Доларът по отношение на японските пари се повишава до 110,75 йени за долар от 110,7 йени за долар при затваряне на търговията в сряда. Вчера сряда курсът на долара за първи път от една година почти достигна 111 йени.

Британската лира поевтинява днес сутринта с 0,11% до $1,3770 за паунд в сравнение с $1,3785 за паунд в края на предишната търговска сесия.

Доларовият индекс (обменният курс на долара спрямо кошница от валути на шест държави - основните търговски партньори на САЩ) се повиши с 0,08%, до 93,31 пункта. Индикаторът е на върхово ниво от началото на ноември миналата година.

В сряда американският президент Джо Байдън представи план за 2 трилиона долара за надграждане на инфраструктурата и индустрията на страната. В същото време се предлага новите мерки в подкрепа на американската икономика да се платят чрез повишаване на данъците върху корпорациите.

Друг важен фактор за пазара тази седмица е статистиката за пазара на труда в САЩ. Данните, публикувани в сряда, се оказаха слаби: броят на работните места в частни американски компании, според ADP през март се е увеличил с 517 хиляди вместо с очакваните 550 хиляди. В четвъртък ще станат известни седмичните данни за броя на първоначалните искания за помощи при безработица, а в петък - за безработицата в САЩ през март.

В петък е повечето големи световни пазари ще бъдат затворени заради католическия празник Разпети петък. Няма да се търгува във Великобритания, Франция и Германия. Този ден ще бъде и почивен ден в САЩ и някои страни от Азиатско-Тихоокеанския регион.