В хода на валутната търговия в петък американският долар укрепва спрямо еврото, паунда и йената благодарение на силната статистика за икономиката на САЩ, публикувана предния ден.

Данните за пазара на труда в САЩ, излезли вчера, показват по-значително от очакваното намаляване на броя на заявленията за обезщетения за безработица в страната. Броят на новите приложения през миналата седмица е намалял с 39 хиляди, до 406 хиляди, най-ниският от началото на пандемията COVID-19. Междувременно оценката на Министерството на търговията за растежа на БВП на САЩ през първото тримесечие се запазва на 6,4% годишен темп.

В петък Министерството на търговията на САЩ ще публикува априлските данни за разходите и доходите на домакинствата в САЩ. Като част от този доклад традиционно се публикува динамиката на индекса PCE Core (Разходи за лично потребление, с изключение на храните и енергията), ключов индикатор за инфлацията, следен от Федералния резерв и пазарите. Консенсусната прогноза на експертите предвижда ръст на индекса PCE Core през април с 2,9%, най-високият от 1993 г. насам, пише Trading Economics.

Търговците следят отблизо инфлацията, вярвайки, че по-бързият растеж на потребителските цени, заедно с подобрения пазар на труда и цялостната икономика, могат да принудят Федералният резерв да започне постепенно да премахва стимулите по-рано от очакваното.

В петък към 9,30 часа българско време общата валута се понижи спрямо американската с 0,14% - до 1,2178 долара за едно евро в сравнение с $1,2995 за долара евро в края на предходната сесия.

Обменният курс на американската валута спрямо японската се увеличава с 0,05%, до 109,87 йени за долара срещу 109,81 йени за долар предния ден,

Курсът на еврото спрямо японските пари спада с 0,07%, до 133,81 йени срещу 133,91 йени за евро при закриване на търговията в четвъртък.

Британската лира се понижава към щатския долар с 0,14% до $1,4187 за един паунд в сравнение с $1,4207 за паунд предния ден.

Индексът ICE, който проследява динамиката на долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), добавя 0,2% по време на днешната търговия, докато по-широкият индекс WSJ Dollar се покачва с 0,1%.