В хода на валутната търговия в понеделник сутринта щатският долар се засилва спрямо еврото, йената и британската лира стерлинг.

Пазарът е в очакване на заседанието на Федералната резервна система (Фед) на САЩ, което ще се проведе на 1-2 ноември. Трейдърите са уверени, че американската централна банка ще повиши основния лихвен процент със 75 базисни пункта за четвърти пореден път. В резултат базовата лихвена ставка ще достигне ниво от 3,75-4%, което е максимум от декември 2007 година.

Търговците ще следят внимателно изявленията на председателя на Фед Джеръм Пауъл, за да видят дали централната банка на САЩ възнамерява да забави темпото на затягане на политиката от декември, пише Financial Times. Световната икономика отслабва и експертите вече виждат признаци, че пикът на инфлацията в Съединените щати е преминат. В тази връзка инвеститорите все по-често изразяват опасения, че Фед може да прекали с повишаването на лихвите и да провокира прекомерна рецесия в икономиката.

Индексът ICE, който показва динамиката на долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), добавя 0,08% в понеделник, а по-широкият WSJ Dollar - 0,19%.

Към 10 часа българско време общата европейска валута спада с 0,36% и се търгува по $0,9929 за едно евро спрямо $0,9965 за евро при затварянето на пазара в петък.

Обменният курс на американската валута към японските пари в същото време възлиза на 148,01 йени за едни долар в сравнение с 147,60 йени за долар след края на предходната сесия.

Британската лира стерлинг поевтинява с 0,36% и се разменя на пазара по $1,1572 за едни паунд при $1,1615 за паунд в петък.

Bank of England също провежда заседание тази седмица, резултатите от което ще бъдат оповестени на 3 ноември. Експертите очакват Британската централна банка да повиши основния лихвен процент със 75 б.п. - до 3%. Банката на Англия не е повишавала лихвения процент с повече от 50 пункта от 1989 година отбелязват наблюдатели.

Стойността на долара спрямо китайската валута се повиши до 7,2728 юана за един долара спрямо 7,2524 юана за долара при затварянето на пазара в петък на фона на слаба статистика за китайската икономика.