В хода на валутната търговия в петък сутринта щатският долар слабо се засилва по отношение на еврото и британската лира стерлинг и японската йена.

Към 10:05 часа българско време курсът на еврото спрямо долара се понижи с 0,09% - до $1,1213 спрямо $1,1226 при затварянето на предходната сесия.

Цената на британската лира стерлинг в същото време спада с 0,18% и е $1,3109 за едни паунд срещу $1,3136 за паунд предния ден. Въпреки спада курсът на паунда се задържа на максимум от 15 месеца.

Пазарната стойност на американската валута спрямо японската е 138,42 йени за един долар в сравнение с 138,05 йени за долар в края на предходната борсова сесия.

Доларът спадна спрямо китайската валута по време на днешната търговия - до 7,1221 юана за един долара от 7,1511 юана за долар вчера.

Индексът ICE, който показва динамиката на долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), днес губи по-малко от 0,1%. Индикаторът е на най-ниското си ниво от април 2022 г. поради очакванията, че цикълът на затягане на системата на Федералния резерв на САЩ скоро ще приключи на фона на значително забавяне на инфлацията.

Цените на производител в САЩ са се повишили с 0,1% на годишна база през юни, най-бавното темпо от септември 2020 г., в сравнение с 0,9% през май, съобщи Министерството на труда на САЩ в четвъртък. Ден по-рано стана известно, че темпът на растеж на потребителските цени в страната през юни се е забавил до 3% на годишна база - най-ниското ниво от март 2021 г.

Съдейки по котировките на фючърсите за нивото на основния лихвен процент, търговците все още са уверени, че Фед ще го повиши с 25 базисни пункта на срещата през юли. Въпреки това, шансовете лихвите да бъдат увеличени отново през септември сега се оценяват от пазара на едва 11% в сравнение с 28% седмица по-рано.

Членът на борда на Фед Кристофър Уолър каза вчера, че вижда необходимост да повиши лихвения процент още два пъти с 25 б.п. "Мисля, че трябва да повишим лихвените проценти още два пъти в оставащите четири срещи тази година, за да поддържаме инфлацията в съответствие с целта на Фед", каза Уолър, цитиран от Market Watch.