Американският долар се обезценява спрямо основните световни валути в понеделник на фона на повишен апетит за риск на световните пазари. Той е предизвикан от оптимистичните новини за възможността от ранно стартиране на ваксинацията срещу COVID-19 в САЩ.

Ръководителят на американската правителствена програма за ваксинация Монсеф Слоухи заяви пред CNN в неделя, че ваксинациите в САЩ могат да започнат още около 11-12 декември. В петък американската Pfizer Inc. и германската BioNTech подадоха спешно заявление в агенцията оп лекарствата на САЩ за одобряване на тяхната ваксина срещу коронавирус.

"Новините за ваксините предполагат, че глобалното икономическо възстановяване ще започне по-скоро, отколкото по-късно и следователно доларът губи своята привлекателност като сигурно убежище. Настоящият фон на новините е положителен за рисковите активи и отрицателен за долара, особено предвид продължаващата ултрамека политика на Фед.", каза Родриго Катрил, валутен анализатор в Националната австралийска банка в Сидни.

В понеделник сутринта общата валута се повиши с 0,15% спрямо американската - до 1,1875 долара за едно евро спрямо 1,1857 долара за евро при затваряне на пазара в петък.

Стойността на американската валута спрямо японската спада с 0,11%, до 103,75 йени за долар срещу 103,86 йени за долар в края на предишната търговия.

Еврото също се покачва спрямо японската валута до 123,22 йени срещу 123,16 йени в петък.

Британският фунт стерлинг се повиши по отношение на долара с 0,37% - до $1,3324 за един паунд от $1,3275 за пауунд при затваряне на пазара в петък.

Индексът ICE, който проследява динамиката на долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), загуби 0,16% по време на днешната търговия. По-широкият индекс WSJ Dollar падна с 0,17%.