Щатският долар отстъпва по отношение на еврото, йената и паунда при валутната търговия в четвъртък сутринта, след като вчера отбеляза умерен растеж. Пазарът оценява резултатите от срещата на Федералната резервна система на САЩи чака решенията на Bank of England и Bank of Japan.

Американският паричен регулатор повиши основния лихвен процент след заседанието на 15-16 март с 25 базисни пункта, сега диапазонът на лихвите е от 0,25% до 0,5% годишно. Това повишение бе първото от 2018 г. насам.

Точковият график, публикуван в края на срещата (графика, отразяваща индивидуалните очаквания на борда на управителите на Фед и ръководителите на Федералните резервни банки относно лихвените проценти) показва, че повечето ръководители очакват седем повишения на лихвените проценти тази година.

Доларът реагира с растеж на резултатите от срещата на Фед в сряда, но много бързо започна да губи позиции и приключи търговията с понижение от 0,7% спрямо еврото, индексът на долара на ICE също загуби 0,7%.

Анализаторите обясняват подобна динамика с факта, че ставката се увеличава с 0,25 b.p., което вече бе оценено от пазара, отбелязва Market Watch. Миналата седмица индексът на долара скочи до най-високото си ниво от май 2022 г.

Скокът на долара веднага след срещата на Фед вероятно се дължи на значителна ревизия на очакванията на лидерите на Централната банка на САЩ относно перспективите за по-нататъшно повишаване на лихвите, каза Матю Райън, главен анализатор на акции в Ebury.

В четвъртък ще се проведе и заседанието на Bank of England. Очаква се Британската централна банка да увеличи основния си лихвен процент от 0,5% до нивото преди пандемията от Covid 19 - 0,75%.

Освен това Банката на Япония провежда двудневно заседание на 17-18 март. Анализаторите не очакват японската централна банка да промени основните параметри на паричната политика, тъй като ръководителят на японската централна банка Харухико Курода изключи възможността за ограничаване на стимулиращите мерки, въпреки нарастващата инфлация.

В четвъртък към 10:30 часа българско време обменният курс на еврото спрямо долара се покачва с 0,34% - до $1,1056 в сравнение с $1,1035 заедно евро края на предишната сесия.

Цената на американската валута спрямо японската се понижава с 0,18% - до 118,67 йени за долара срещу 118,73 йени за долар при затваряне на търговията предния ден.

Британската лира се повишава с 0,39% спрямо долара до $1,3187 за едни паунд в сравнение с $1,3149 за паунд в края на вчерашната сесия.