В началото на валутната търговия във вторник курсът на долара слабо се покачва по отношение на еврото, йената и паунда. Това е основно заради подема в доходността на американските държавни облигации, като в същото време инвеститорите преразглеждат рисковете от рязък спад в растежа на глобалната икономика.

Шефът на Федералната банка - Чикаго, Чарлз Евънс вчера определи търпеливата и изчаквателна позиция на американския монетарен регулатор напълно обоснована. В сила е висока степен на неопределеност за световната икономика, което прави невъзможно да се каже, какви ще са следващите стъпки на Федералния резерв, допълни той.

От свой ред управляващият Федералната банка на Филаделфия - Патрик Харкер, заяви, че американската централна банка през тази година може да вдигне лихвените ставки та "най-много едни път", отчитайки рисковете за икономиката, в това число и заради Брекзит.

Еврото днес сутринта струва по $1,1308 при курс $1,1312 в края на търговията в понеделник.

По отношение на японската валута европейската поскъпва до 124,52 йени за евро от нивото 124,41 йени за евро ден по-рано.

За един долар днес на пазара дават 110,09 йени спрямо 109,97 йени в края на сесията в понеделник.

Фунтът стерлинг се търгува днес сутринта около нивото $1,3180 при $1,3195 и по 1,1655 евро в сравнение с 1,1664 евро за паунд в края на вчерашния работен ден.

Неопределеността около Брекзит през тази седмица или кардинално ще се намали, или ще се отдалечи зад близкия хоризонт, отбелязват наблюдатели. Във вторник предстои трето гласуване за варианта на споразумение постигнато от премиера Тереза Мей. В същото време излезе информация, че британските депутати искат да вземат решаването на проблема за излизането на страната от ЕС директно в своите ръце. Изглежда, че дните на Тереза Мей като министър председател са преброени, даже ако под някаква форма споразумението за Брекзит бъде одобрено.

"Видимостта в тунела е нулева". Може даже да се окаже, че "ралито на облекчението" в случай на приемане на варианта Мей, ще разочарова, отчитайки стратегическите щети, нанесени на британската икономика през последните две години", отбелязва валутния анализатор Джон Харди.