Щатският долар се промени слабо спрямо основните валути, като остава стабилен по отношение на еврото и йената, а се понижава към британската лира по време на търговията в сряда.

Към 9:40 часа българско време общата европейка валута се търгува срещу американската по $1,1376 за едно евро, с 0,18% по-скъпо от ниво в края на предишната сесия.

Курсът на американската валута спрямо японската е 115,66 йени за долар в сравнение с 115,61 йени за долара при закриване на търговията във вторник.

Британската лира стерлинг поскъпва в сряда сутринта по отношение на долара с 0,20% до $1,3558 за паунд от $1,3538 в края на предишната търговия.

Индексът ICE, който показва динамиката на долара спрямо шест валути (еврото, швейцарския франк, йената, канадския долар, лирата стерлинг и шведската крона), днес добавя 0,01%, а при по-широкият доларов индекс WSJ няма промени.

Динамиката на долара в близко бъдеще ще зависи от развитието на ситуацията около конфликта на Запада с Русия заради Украйна. Както и от сигналите на Федералната резервна система преди срещата на 15-16 март, смятат анализаторите на Goldman Sachs. Американската централна банка в сряда ще публикува протокола от заседанието на Комитета по отворените пазари от заседанието на 25-26 януари.

Междувременно руското министерство на отбраната съобщи във вторник, че части от Западния и Южния военни окръзи започват да се връщат от ученията на близо до украинската граница в своите бази. Ден преди това руският външен министър Сергей Лавров обяви готовността на Русия да продължи диалога със Запада.