В хода на валутната търговия в понеделник сутринта щатският долар умерено поскъпва спрямо еврото, британската лира и японската йена.

Към 10 часа българско време общата европейска валута поевтинява спрямо щатския долар с 0,07% и се търгува на ниво окопо $1,1560 за едно евро в сравнение с $1,1567 за евро в края на предишната търговска сесия.

Стойността на американските пари по отношение на японската национална валута се повишава с 0,14% до 113,55 йени за долар срещу 113,41 йени за долар при закриване на търговията в петък.

Британската лира стерлинг в понеделник сутринта се разменя срещу американския долар 0,08% по евтино - по $1,3483 за едни паунд

Фокусът на пазара тази седмица са октомврийските данни за инфлацията в САЩ, които ще бъдат публикувани от Министерството на труда на страната в сряда. Експерти, анкетирани от Trading Economics, прогнозират средно, че инфлацията се е ускорила миналия месец до 5,8% от 5,4% през септември.

Председателят на Федералния резерв Джером Пауъл каза на пресконференция след заседанието на Централната банка на САЩ миналата седмица, че настоящата динамика на потребителските цени в САЩ не отговаря на концепцията за ценова стабилност. Той обаче остава уверен, че нарастването на инфлацията се дължи на фактори, свързани с пандемията от COVID-19 и е временно.

Освен инфлацията, ситуацията на пазара на труда е ключов фактор при вземането на решения за бъдещото ниво на основния лихвен процент. Публикуваната в петък статистика показва максимален ръст на броя на работните места в САЩ през октомври за последните 3 месеца - с 531 хиляди, както и спад на безработицата до минимума от март 2020 г. от 4,6%.

На последното заседание Федералният резерв реши да започне да ограничава програмата за обратно изкупуване на активи. Централната банка на САЩ заяви, че ще намали изкупуването през ноември с 15 милиарда долара и ще продължи да съкращава програмата през декември.

Силните данни за пазара на труда в САЩ, решението на Фед да започне премахване на програмата за обратно изкупуване на активи и одобрението на Камарата на представителите на САЩ за план за инвестиции в инфраструктура ще подкрепят долара, смятат анализатори от Westpac.