В хода на валутната търговия във вторник сутринта щатският долар се засилва спрямо еврото, йената и британската лира стерлинг.

Индексът ICE, който показва динамиката на долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), днес добавя 0,25% към стойността си , а по-широкият WSJ Dollar Index - 0,22%.

Вниманието на търговците все още е фокусирано върху ситуацията с тавана на дълга на САЩ. Остава само седмица до 5 юни - датата, която министърът на финансите Джанет Йелън определи като краен срок за повишаване на лимита за държавни заеми, отбелязва Market Watch.

Гласуването в Камарата на представителите на проектоспоразумението, постигнато от президента на САЩ Джо Байдън и председателя на долната камара на Конгреса, републиканеца Кевин Маккарти, е насрочено за сряда. След това споразумението ще отиде в Сената за гласуване.

Съкращенията на държавните разходи, предвидени от договореното споразумение, биха могли допълнително да отслабят икономическата активност, която вече е ограничена от по-строгата парична политика, казват експерти.

Федералният резерв ще трябва да вземе предвид възможните последици от договорените мерки за икономиката в своята политика, както и в новите прогнози за БВП на САЩ и инфлацията, които ще публикува след заседанието на 13-14 юни.

Анализаторът на Браун Брадърс Хариман Уин Тин вярва, че регулаторът ще повиши лихвите с 25 базисни пункта на юнското си заседание.

"Кризата в банковия сектор отслабва и потенциалният фалит на САЩ беше единственият фактор, който можеше да предотврати повишаване на лихвите през следващия месец. Освен това, възможността за намаляване на лихвите тази година вече е напълно изключена", каза експертът.

Към 10:40 часа българско време едно еврото струва на пазара 1,0678 долара в сравнение с курса 1,0708 долара за евро при затварянето на предишната сесия.

Британската лира стерлинг в същото време падна до $1,2346 за един паунд спрямо $1,2355 в края на вчерашната търговия.

Цената на американската валута по отношение на японската днес сутринта е 140,32 йени за един долар срещу 140,45 йени за долар при закриването на сесията в понеделник.

Спрямо китайската валута американската се покачи до 7,0959 юана за един долар от 7,0711 юана за долар предишния ден.