На пресконференция след края на първото за годината заседание на ЕЦБ, управителят на банката Марио Драги посочи, че икономическият растеж на еврозоната в краткосрочен план вероятно ще бъде по-слаб от очакваното и че рисковете около бъдещите перспективи за растежа са се изместили в посока надолу.

Марио Драги обвини за това постоянната несигурност, свързана с "геополитически фактори" и заплахата от търговски протекционизъм, изходът от Brexit, както и уязвимостта на развиващите се икономики и нестабилността на глобалните финансовите пазари.

Европейската централна банка оценява като "ниска" вероятността да има рецесия в еврозоната, обяви гуверньорът Марио Драги на редовната си пресконференция, информира БНР. Икономическите данни показват забавяне на икономиките на страните от валутния съюз и прогнозите са, че настоящото забавяне ще продължи.

"В зона като валутния съюз оценките винаги се вземат под внимание с известна тревога, защото, знаете, че потенциалната рецесия в една от страните-членки може да се разпространи и в други части на еврозоната. По време на заседанието се гласува анонимно за вероятността от рецесия и общата оценка е ниска".

Според Драги - основните рискове пред еврозоната остават геополитическите, но се запазва призивът за задълбочаване на структурните реформи. Банковата система в еврозоната е в много по-добра форма от кризата през 2008 година, заяви още Марио Драги.

Драги подчерта, че инфлацията се забавя и от парично-кредитния регулатор на еврозоната във Франкфурт запазват готовност за реакция.

Европейската централна банка на днешното си заседание запази рекордно ниските си лихви.