Очертава се емирството Дубай (част от ОАЕ) вече да не е "данъчен рай", поне що се отнася до чуждестранните банки там. Владетелят на Дубай и министър-председател на ОАЕ шейх Мохамед бин Рашид Ал Мактум издаде закон, с който се въвежда годишен данък от 20% върху чуждестранните банки, работещи в емирството. Това съобщават от правителството на Дубай, пише ТАСС.

Новият закон ще важи за всички чуждестранни банки, включително регистрираните в свободните икономически зони на емирството. Изключение от новото по-високо данъчно облагане се прави за банките, които имат лиценз да работят в Международния финансов център на Дубай (Dubai International Financial Centre).

От правителството уточняват, че според новия закон, ако дадена чуждестранна банка вече подлежи на облагане с корпоративен данък от 9% - в съответствие с разпоредбите на Федерален закон № 47 от 2022 г. - то размерът на сумата по него ще бъде приспаднат от общата сума на данъчните задължения (от 20%). По такъв начин, федералният корпоративен данък и данъкът върху чуждестранните банки не се сумират.

Освен това, за първо нарушение законът предвижда глоба до 500 хиляди дирхама (136,13 хиляди долара). В случай на второ нарушение в рамките на две години, чуждестранните кредитни институции подлежат на глоба до 1 милион дирхама (272,26 хиляди долара).

Интересно е да се отбележи, че пpeз 2023 г. xopaтa c нeтнo cъcтoяниe нaд 1 милиoн дoлapa нaй-чecтo ce мecтят в: Aвcтpaлия (5,2 xиляди), Oбeдинeнитe apaбcĸи eмиpcтвa (4,5 xиляди) и Cингaпyp (3,2 xиляди).

Страните в света, от които през 2023-а са си тръгнали най-много милионери - и къде най-често се преселват те

Страните в света, от които през 2023-а са си тръгнали най-много милионери - и къде най-често се преселват те

Наша съседна държава е от най-предпочитаните за ново местоживеене от богатите хора