Капитализацията на EGLD - криптовалутата, създадена от румънския старт-ъп Elrond, мина важна граница.

Тя е достигнала 1 милиард долара, което превръща компанията във втория еднорог от северната ни съседка след платформата UiPath. Това съобщава сайтът Ziarul Financier, цитиран от Romania Insider.

Определянето на оценката на двете компании обаче е много различен. Инвеститорите ва EGLD за разлика от тези, които са акционери в UiPath, печелят от стойността на криптовалутата в тяхното портфолио. Те не получават дивиденти или други активи, срещу това, както и право на глас, каквото имат акционерите.

UiPath ще дебютира на борсата през първата половина на 2021-а

Най-скъпата компания в историята на Румъния скоро може да струва $20 милиарда

Преди време компанията "създаде" първият ИТ милиардер на северната ни съседка

"Поздравявам екипа, общността и партньорите ни за усилията. Elrond е в началото на период на ускорена експанзия, а следващата стъпка за нас е стартирането на мобилното ни приложение", посочва главният изпълнителен директор на старт-ъпа Мениамин Минку.

Към днешна дата EGLD се търгува за около 56 долара. Към септември миналата година стойността на дигиталната валута е била около 17 долара.

Според данни на платформата CoinGecko EGLD достига най-ниската си стойност в началото на октомври, когато пада до 6,51 долара. Своя пик стига вчера - на 28 януари, когато цената ѝ се изкачва до почти 61 долара.