Щатският долар укрепва спрямо еврото и паунда, но поевтинява по отношение на йената в началото на валутната търговия в четвъртък.

Индексът ICE, който проследява динамиката на долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), днес губи от стойността си 0,02%, а по -широкият индекс на WSJ Dollar добавя 0,05%.

Днес към 10 часа българско време еврото поевтинява с 0,25% и се разменя на пазара срещу $1,1789 в сравнение с курса $1,1817 за едно евро при затварянето на пазара в сряда.

Стойността на американските пари спрямо японската национална валута спадна в същото време до 109,28 йени за долар срещу 109,38 йени предишния ден.

Британската лира стерлинг губи 0,23% спрямо американската валута и в четвъртък сутринта се търгува на ниво 1,3814 долара за един паунд.

Американската централна банка - системата на Федералния резерв, се подготвя за поредното си заседание, което ще се проведе следващата седмица. Данните за инфлацията през август в САЩ, които показаха леко забавяне на растежа на потребителските цени, вероятно са добра новина за Фед, тъй като висшите служители на паричнокредитния регулатор изразиха увереност, че инфлационният натиск, засилен от пандемията, е временен, припомнят експерти.

Потребителските цени (индекс CPI) през август са нараснали с 5,3% в сравнение със същия месец на миналата година, съобщи Министерството на труда. През юли ръстът бе 5,4%, най-високият за последните 13 години.

"Инфлационният натиск в САЩ започна да намалява от миналия месец, което потвърждава прогнозите на Фед и участници на пазара, които предвиждаха, че повишаването на потребителските цени ще се забави, тъй като ефектите от пандемията започнаха да отшумяват", каза анализаторът от Cambridge Global Payments Карл Шамота.

Според него забавянето на инфлацията може да отслаби очакванията на инвеститорите относно темповете на покачване на базовия лихвен процент от Централната банка на САЩ. В същото време инфлацията все още е доста висока и само леко спадна от 13-годишното дъно, регистрирано през юли.

Търговците заеха позиция на изчакване преди срещата на Фед, казват експерти на DBS.

Анализаторите на BNP Paribas очакват еврото да падне до 1,15 долара до края на тази година, информира finmarket.ru.