Европейската централна банка ще продължи да увеличава лихвите по заемите, прогнозите, че икономическата активност ще се "се забави значително". Това заяви гуверньорът на банката Кристин Лагард, цитирана от Bloomberg.

"Очакваме да повишим допълнително лихвите на следващите няколко заседания, за да смекчим търсенето и да намалич риска от постоянно увеличаване на инфлационните очаквания", каза Лагард.

Тя допълни, че  занапред решенията за лихвената политика на ЕЦБ ще продължат да зависят от данните и ще следват подход от заседание на заседание.

Безпрецедентно: ЕЦБ повиши основните си лихви със 75 базисни пункта

Безпрецедентно: ЕЦБ повиши основните си лихви със 75 базисни пункта

Институцията преразгледа във възходяща посока прогнозата си за инфлацията и икономическия растеж за тази година

Големият инфлационен натиск в Европа, предизвикан от войната в Украйна и произтичащата от нея енергийна криза, накара ЕЦБ да започне да повишава лихвените проценти за първи път от над десетилетие насам. През септември повишението беше с с историческите 75 базисни пункта. И очевидно предстои още.

В целия ЕС потребителското доверие е на рекордно ниско ниво. Бизнес доверието в Германия, която е най-голямата от 19-те икономики в еврозоната, се е сринало още повече и е достигнало най-ниската си стойност от началото на пандемията.

Инвеститорите на паричния пазар прогнозират, че ЕЦБ ще пристъпи към още едно повишение на лихвите с 0,75% през октомври, като до края на годината депозитната лихва, която сега е 0,75%, ще надхвърли 2%.

Да очакваме ли промяна на лихвите у нас през следващите 3 месеца

Да очакваме ли промяна на лихвите у нас през следващите 3 месеца

Лихвите по левовите кредити за гражданите остават ниски