Въпреки Брекзит и пандемията от коронавируса, технологичните фирми в Лондон привлякоха 10,5 милиарда долара финансиране от рисков капитал миналата година. Това е нов рекорд за Великобритания и Европа, пише Forbes.

"Лондон е технологичната столица на Европа", казва кметът на Лондон Садик Хан. Миналата година градът привлича повече инвестиции в сектора, отколкото Берлин, Париж и Стокхолм, взети заедно, показват данни на Dealroom.co, който проследява европейските инвестиции в рисков капитал.

Зад технологичния подем на Лондон стои "миграция" на рисков капитал на изток от Силициевата долина. Над половината от 10,5 млрд. долара от миналогодишното финансиране идва извън Европа и 36% от тези инвестиции са от Северна Америка.

"Великобритания има притежава необходимите качества, за да се превърне в Силициевата долина на Европа", казва Грег Джаксън, главен изпълнителен директор и основател на Octopus Energy, която набира 527 милиона долара за два кръга на финансиране миналата година.

Една от най-големите фирми за рисков капитал в Силициевата долина Sequoia Capita разширява присъствието си във Великобритания през последната година.

В същото време размерът на инвестициите от рисков капитал в Сан Франциско са паднали с една четвърт между 2019 и 2020 г.

В световен мащаб Лондон е поставен на пето място в класация по размер на финансиране от рисков капитал от Dealroom.co. В цифри излиза, че това е само 100 милиона долара зад Шанхай.

Инвеститорите се ориентират към секторите Fintech и Edtech. Британският сектор на Edtech (образователни технологии) привлича сериозен поток от инвестиции. Британските Edtech фирми са нараснали със 72% през миналата година, докато в САЩ те са намалели с 12%.

Над 40% от всички инвестиции в Edtech в Европа отиват във Великобритания, според експерти. До голяма степен това се дължи на Covid-19, който действаше като ускорител за пазара, казва Дейвид Робъртс, главен изпълнителен директор на онлайн образователната платформа KidsLoop.

Някои смятат, че въздействието на Covid-19 и Брекзит тепърва ще се отрази на Обединеното кралство. Страната все още трябва да договори търговски споразумения за финансовия сектор с Европейския съюз. Всяка голяма промяна може да повлияе на бъдещи IPO или потоци на рисков капитал.

Dealcoom.co изчислява, че 1252 британски фирми за рисков капитал са събрали 7,8 милиарда долара през миналата година.