В хода на валутната търговия в четвтъртък сутринта щатският долар е стабилен спрямо еврото, като се покачва умерено спрямо лирата стерлинг и поевтинявайки по отношение на йената.

Вчера доларът понижи пазарния си курс с 0,3% спрямо еврото и йената след речта на председателя на Федералния резерв Джером Пауъл в банковия комитет на Сената. Но в близко бъдеще америакнската валута може да възобнови растежа си, смятат експерти.

Пауъл призна, че избягването на рецесия в американската икономика ще бъде трудно, тъй като Фед ще трябва да продължи да повишава лихвите, за да забави инфлацията.

"Глобалната икономика очаква отслабване на темповете на растеж, висока инфлация и затягане на паричните условия", казаха анализатори от CapEcon в проучване, цитирано от Dow Jones.

Най-големите икономики в света ще страдат от различни причини. Влошаването на склонността към риск на световните пазари, както и агресивното затягане на политиката от страна на Фед, ще спомогнат за укрепване на американската валута, казват експерти.

Днес към 9:40 часа българско време общата европейска валута се търгува спрямо "зелениет пари" при курс $1,0565 за едно евро в сравнение с $1,0566 за евро при затваряне на пазара в сряда.

Британската лира стерлинг поевтинява спрямо долара с 0,11% - до $1,2247 за паунд при $1,2266 за паунд в края на предходната сесия.

Цената на американската валута спрямо японската се понижава с 0,47% - до 135,77 йени задолар приу 136,26 йени задолар в края на предишната сесия.

Индексът ICE, показващ динамиката на долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинги и шведска крона) в четвъртък сутринта губи 0,06%, по-широкият индекс на долара WSJ - 0,05%.