Щатският долар укрепва спрямо повечето валути в началото на търговията в петък. Силните данни за американската икономика, публикувани вчера, подкрепиха апетита за риск на световните пазари. Този фактор, както и резкия спад в доходността на американските държавни облигации, оказаха натиск върху американската валута.

Лихвеният процент за десетгодишните съкровищни бонове САЩ в четвъртък спадна до 1,531% от 1,637% . Понижението е най-значително от началото на ноември, според данни на Tradeweb. В петък доходността на тези ценни книжа леко се повиши - до 1,583%.

Както Министерството на труда на САЩ съобщи вчера, броят на новите заявления за обезщетения за безработица в страната през миналата седмица намаля с 193 хиляди, до 576 хиляди, което е най-ниското ниво от март 2020 г., когато започна пандемията COVID-19.

Продажбите на дребно в САЩ са скочили с 9,8% през март, с най-бързите темпове от май миналата година, показват данни на Министерството на търговията.

В допълнение към нарастващия апетит за риск заради сигналите за бързо възстановяване на американската икономика, продължаващият ангажимент на Федералния резерв да поддържа свръхмека парична политика остава възпиращ фактор за долара, пише Trading Economics.

Общата валута в петък сутринта поевтинява съвсем леко спрямо долара - до $1,1959 за евро в сравнение с $1,1967 за евро в края на предходната сесия.

Курсът на долара спрямо японската валута се покачва с 0,11%, до 108,88 йени срещу 108,76 йени за долар предния ден.

За едно евро днес на пазара дават130, 21 йени срещу 130,15 йени в четвъртък при затваряне на търговията.

Британската лира стерлинг поевтинява спрямо долара с 0,36% - до $1,3738 за паунд в сравнение с $1,3787 за паунд в края на предишната сесия.

Индексът ICE, който проследява динамиката на долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), загуби 0,01% по време на търговията, докато по-широкият индекс WSJ долар добави 0,01%.