При валутната търговия в сряда щатският долар се обезценява спрямо еврото, йената и британската лира стерлинг. Американската валута губи от своята сила поради появата на сигнали за възможността за забавяне на скоростта на ваксинация в света.

По-рано във вторник бе съобщено, че Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) препоръчва да се спре употребата на коронавирусната ваксина COVID-19 на Johnson & Johnson поради случаи на тромбоза. Това поражда опасения, че със забавянето на ваксинациите Федералният резерв ще бъде принудена да започне постепенно да отменя стимулиращите мерки по-късно от очакваното в момента, въпреки ускоряващата се инфлация.

Статистическите данни, публикувани преди ден, показват, че инфлацията в САЩ се е увеличила до максимум повече от 2,5 години.Ръстът на потребителските цени (CPI) през март се ускори до 2,6% на годишна база, след като се повиши с 1,7% през февруари, показват данни на Министерството на труда на страната. Инфлацията достигна своя връх от август 2018 г. Анализаторите прогнозираха средно ръст от 2,5%, пише Trading Economics.

В сряда сутринта общата валута счели 0,15% спрямо американската и се търгува по $1,1966 за едно евро при $1,1948 за евро долара в края на предишната сесия.

Стойността на американската валута спрямо японската е спаднала с 0,19%, до 108,84 йени за долар в сравнение с 109,06 йени за долар предния ден

За едно евро днес на пазара дават 130,25 йени срещу 130,31 йени в края на вчерашната търговия.

Британският паунд в сряда поскъпна спрямо долара с 0,25% - до $1,3785 за лира спрямо $1,3750 за лира при закриване на предходната сесия.

Индексът ICE, който проследява динамиката на долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), загуби 0,16% по време на днешната търговия, докато по-широкият индекс WSJ Dollar спада с 0,18%.