Американският долар се обезценява спрямо повечето основни валути във вторник на фона на общото отслабване на апетита за риск на световните пазари. В тази посока подействаха и изявленията на представители на Федералния резерв на САЩ.

Заместник-председателят на Фед Ричард Кларида, говорейки в понеделник на онлайн конференция във Федералната резервна банка в Атланта, отбеляза, че пазарът на труда в САЩ все още е далеч от нивата, на които е бил преди пандемията. Слабите данни за заетостта в САЩ за април, каза Кларида, показват, че САЩ все още не са постигнали "достатъчен напредък" към максималната си цел за заетост, който да позволи на Фед да започне да намалява текущото обратно изкупуване за 120 млрд. долара на месец.

Друг представител на американската централна банка, ръководителят на Федералния резерв на Атланта Рафаел Бостич, отбеляза, че моментът, в който Фед ще трябва да обмисли възможността за промяна на параметрите на паричната политика, все още не е дошъл. "Броят на работните места в САЩ все още е с 8 милиона по-малко, отколкото преди пандемията, и докато не постигнем сериозен напредък в преодоляването на тази разлика, мисля, че трябва да поддържаме много високо ниво на стимули", каза Бостич.

В изявленията на Кларида за инфлацията не звучаха притеснения от ускоряването на растежа на потребителските цени в САЩ през април, пише Dow Jones. Кларида отбеляза, че нарастването на инфлационния натиск в САЩ тази година е свързано с отварянето на икономиката и вероятно ще бъде временно.

Протоколите от заседанието на Федералния комитет за отворения пазар (FOMC) от 27 до 28 април, което ще бъде публикувано в сряда, вероятно ще потвърдят твърденията на Кларида, казват експертите на CBA.

Във вторник към 10,30 часа българско време общата валута поскъпна спрямо долара с 0,32% - до $1,21953 за евро в сравнение с $1,22152 за евро в края на предишната сесия.

Обменният курс на американската валута спрямо йената е спаднал с 0,11% и днес е 109,09 йени за долар спрямо 109,21 йени за долар при закриване на търговията в понеделник.

Британската лира стерлинг поскъпна спрямо долара с 0,36% - до $1,4195 за паунда срещу $1,4314 за паунд в края на предходния работен ден.

Индексът ICE, който проследява динамиката на долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), загуби 0,16% по време на днешната търговия, а по-широкият индекс WSJ Dollar спада с 0,27%.