Американският долар продължава да обезценява в четвъртък спрямо еврото, паунда и йената заради сигнали, че Федералния резерв на САЩ обмисля възможността за допълнително облекчаване на паричната политика..

Протоколът от заседанието на американската централна банка от 4-5 ноември, публикуван в сряда, показва, че лидерите на Фед са обсъждали по време на последната си среща възможността за по-конкретно определяне на техните планове по отношение на програмата за изкупуване на държавни облигации и ипотечни ценни книжа.

"Протоколът от срещата на Фед през ноември, който показа настроението за по-нататъшно монетарно облекчаване, не противоречи, а съвпада с тенденцията за отслабване на щатския долар", твърдят анализатори на IG.

Общата валута в четвъртък сутринта се покачва спрямо американската до ниво $1,1934 заедно евро в сравнение с $1,1917 за евро в края на предишната сесия. Ден по-рано курсът на еврото се покачи над 1,19 долара за първи път от началото на септември, според данни на FactSet.

По отношение на японската национална валута, американската спадна до 104,34 йени за долар срещу 104,46 йени за долар при закриването на търговията в сряда.

Стойността на лирата стерлинг спрямо долара нарасна до $ 1,3393 за паунд в сравнение с $1,3380 в края на предишната търговия.

Индексът ICE, който проследява динамиката на долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), спадна до 91,99 пункта в сряда, близо до нивото от септември, най-ниското от две години. В четвъртък стойността на индекса намаля с 0,1%. По-широкият индекс WSJ Dollar също намалява с 0,1%.

Доларът поевтинява от началото на ноември заради новините за успешното разработване на ваксини за COVID-19, както и на фона на намаляващата несигурност, свързана с президентските избори в САЩ.