По време на валутната търговия в сряда сутринта щатският долар спря да се стабилизира и спря обезценяването си по отношение на еврото, британската лира стерлинги японската йена.

Индексът ICE, който показва динамиката на долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), добавя 0,02% по време на днешната търговия, а по-широкият WSJ Dollar Индексът губи 0,04%.

Към 10:45 часа българско време общата европейска валута се търгува на пазара на ниво $1,0889 за едно евро в сравнение с $1,0887 за евро при затварянето на сесията във вторник.

Британската лира стерлинг се стабилизира по отношение на долара при курс $1,2328 за един паунд спрямо $1,2334 за паунд предния ден.

Стойността на американската валута по отношение на японската възлиза на 130,22 йени срещу 130,17 йени за едни долар в предходната валутна сесия.

Във фокуса на търговците тази седмица са предварителните данни за БВП на САЩ за четвъртото тримесечие, които ще бъдат публикувани от Министерството на търговията на САЩ на 26 януари. Консенсусната прогноза на експертите, цитирана от Trading Economics, предполага забавяне на растежа на икономиката на САЩ през октомври-декември до 2,6% от 3,2% през третото тримесечие.

Данните, публикувани предния ден, показаха продължаващо отслабване на бизнес активността в страната. Съставният индекс на мениджърите по покупките (PMI) в САЩ, изчислен от S&P Global, се покачи до 46,6 пункта през януари от 45 пункта месец по-рано. Стойността на индекса под 50 пункта показва намаляване на бизнес активността. PMI в САЩ остава под това ниво в продължение на седем последователни месеца.

Бизнес активността през януари продължава да спада както в индустриалния сектор, така и в сектора на услугите в САЩ, показват предварителните данни на S&P Global.

Експертите очакват, че отслабването на икономическото възстановяване ще накара Федералният резерв да забави темпа на нарастване на основния лихвен процент, което може да окаже отрицателно влияние върху курса на долара.