По време на валутната търговия в четвъртък курсът на щатския долар е относително стабилен спрямо еврото, британската лира и японската йена. Пазарите очакват днес публикуването на ревизирани данни за БВП на САЩ през първото тримесечие на 2021 година

Общата валута днес сутринта към 9,50 българско време се разменя срещу американския долар по $1,2194 за евро в сравнение с $1,2192 за евро при закриване на търговията в сряда.

За една британска лира на пазара в четвъртък дават $1,4112 срещу $1,4118 за паунд предходния работен ден и по 1,1573 евро при 1,1580 евро за паунд вчера.

Обменният курс на американската валута спрямо японската национална валута възлиза на 109,14 йени в същото време спрямо 109,15 йени предния ден.

Индексът ICE, който проследява динамиката на долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), загуби 0,01% по време на днешната търговията, докато по-широкият индекс WSJ долар се понижава с 0,05%.

Инвеститорите днес очакват публикуването на ревизирани данни за промените в БВП на САЩ през първото тримесечие на 2021 г. Като част от отчета за БВП традиционно се публикува динамиката на индекса PCE Core (Personal Consumption Expending, без Food & Energy), ключов индикатор за инфлацията, проследяван от Федералния резерв.

Консенсусната прогноза на експертите предвижда ръст на индекса PCE Core с 2,3% през първото тримесечие, показват данни на Trading Economics. През четвъртото тримесечие на миналата година индексът се е увеличил с 1,3%.

Заместник-председателят на Управителния съвет на Федералната резервна система на САЩ Рандал Куарлс заяви в сряда, че регулаторът ще трябва да започне да обсъжда промените в обема на обратното изкупуване на активи на следващите заседания, ако американската икономика продължи да се възстановява уверено.

"Доста съм оптимист по отношение на темповете на икономически растеж", цитира Куарлс Wall Street Journal.

Той очаква инфлацията в САЩ временно да надхвърли целевия показател на Фед от 2%, когато икономиката се възстанови и безработицата спадне.