По време на валутната търговия в сряда сутринта щатският долар поевтинява спрямо еврото, йената и лирата стерлинг преди публикуването на данните за динамиката на потребителските цени в САЩ за юни.

Индексът ICE, който показва динамиката на долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлингии шведска крона), днес сутринта загуби 0,31%, а по-широкият WSJ Dollar Index - 0,26%.

Консенсусната прогноза на експертите, анкетирани от Trading Economics, предполага забавяне на общата инфлация в Съединените щати през юни до 3,1% на годишна база в сравнение с 4% месец по-рано, на базовата инфлация (без разходите за храна и енергия) - до 5 % от 5 ,3%.

Министерството на труда на САЩ ще публикува доклада си за инфлацията през юни по-късно днес.

"Търговците чакат тези данни и потвърждението за намаляване на инфлационния натиск вероятно ще изостри отслабването на щатския долар", каза Такеши Ишида, валутен анализатор в Resona Bank.

Инвеститорите се надяват, че забавянето на инфлацията ще убеди Федералния резерв да завърши цикъла на повишаване на лихвите, отбелязва Market Watch. Затягането на политиката на Централната банка на САЩ помогна за ограничаване на инфлацията, но също така ограничава икономическия растеж в САЩ.

Към 10:15 часа българско време за едно еврото даваха на пазара 1,1026 долара в сравнение с 1,1009 долара за евро края на предишната сесия. По този начин общата европейска валута показва ръст по отношение на американската от 0,18%.

Стойността на лирата стерлинги се повиши в същото време до $1,2947 за един паунд от $1,2933 предишния ден. Британската национална валута се търгува на максимум от април 2022 г. поради очакванията за по-нататъшно затягане на паричната политика от страна на Bank of England във връзка с поредното ускоряване на растежа на заплатите в страната.

Стойността на долара спрямо японската национална валута падна до 139,68 йени от курса от 140,36 йени за един долара в края на предишната търговия.

Йената може да се засили до 138,5 йени за долар, тъй като търговците покриват къси позиции в японската национална валута в очакване на корекция на политиката от страна на Bank of Japan, казаха анализатори от Mizuho Securities.

В сряда сутринта юанът се повиши спрямо отслабващия щатски долар до триседмичен връх. Преди началото на търговията Народната банка на Китай определи средния курс на долара на 7,1765 юана спрямо 7,1886 юана за един долар във вторник.

На континенталния пазар двойката отвори търговията на ниво 7,1960 юана за един долар, след това китайската валута поскъпна до 7,1901 за долар.