В хода на валутната търговия във вторник сутринта щатският долар спада по отношение на еврото и поскъпва спрямо британския паунд и японската йена. Пазарите са в очакване на резултатите от двудневното мартенското заседание на Системата на Федералния резерв на САЩ, което приключи в сряда вечерта.

Икономисти и пазарни участници са съгласни, че ръководството на регулатора ще предприеме предпазлив подход към паричната политика на фона на проблемите в банковия сектор. Консенсусната прогноза на експертите предполага увеличение с 25 базисни пункта на основния лихвен процент. Но и сценарий, при който процентът ще остане на същото ниво, също е вероятен за някои от тях.

Към 10:58 часа българско време общата европейска валута поскъпва спрямо долара с 0,13% и се търгува на борсата по $1,0733 заедно евро в сравнение с $1,0721 за евро при затварянето на пазара в понеделник.

Цената на щатската валута по отношение на японската нарасна с 0,65% - до 131,15 йени за един долар срещу 132,32 йени за долар в края на предходната сесия.

Британската лира стерлинг поевтинява към долара 0,33% ,до $1,2234 за един паунд в сравнение с $1,2278 за паунд предишния ден.

Индексът ICE, който показва динамиката на долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, британски лири стерлинги и шведска крона), днес добавя около 0,1%, както и по-широкият WSJ Dollar Index.