По време на търговията в четвъртък сутринта, щатският долар поевтинява умерено спрямо еврото, покачвайки се по отношение на британския паунд и йената. На практика американската валута не реагира особено силно, въпреки "ястребовия" тон на протокола от декемврийската среща на Системата на Федералния резерв (Фед) публикуван предния ден.

Индексът ICE индекс, който показва динамиката на долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), е стабилен по време на днешната търговия, по-широкият WSJ Dollar Index добавя 0,01%.

Към 10:25 часа българско време общата европейска валута поскъпва с 0,18% и се търгува за $1,0617 за едно евро спрямо $1,0604 за евро в края на предишната сесия.

Цената на щатската валута спрямо японската се покачва с 0,14% - до 132,81 йени за долар в сравнение с 132,63 йени за долар при затваряне на търговията в сряда.

Британската лира стерлинг поевтинява по отношение на долара с 0,30% - до $1,2018 за един паунд при $1,2055 за паунд в края на предния ден.

Протоколът от декемврийското заседание на регулатора показа, че никой от лидерите на американската централна банка не смята за разумно да намали основния лихвен процент през тази година, както очакват финансовите пазари.

Участниците в срещата като цяло смятат, че "поддържането на рестриктивна парична политика за продължителен период, докато инфлацията ясно се придвижи към 2%, би било оправдано", се казва в протокола.

В същото време централната банка на САЩ потвърди желанието си да постигне забавяне на инфлацията без прекомерно отслабване на икономическата активност, отбелязва Bloomberg.

Двата най-големи риска, цитирани от Фед, са продължаващата по-висока инфлация за по-дълго от очакваното и фактът, че кумулативният ефект от повишенията на лихвените проценти може да се забави и да доведе до прекомерно затягане на финансовите условия.

През декември Фед повиши лихвения процент с 50 базисни пункта (б.п.) до 4,25-4,5% годишно, докато на предишните четири заседания го повиши със 75 б.п. В същото време председателят на Фед Джеръм Пауъл заяви, че Централната банка на САЩ ще повишава лихвите, докато достигне целите за инфлация.

Инвеститорите очакват данни за пазара на труда в САЩ за декември, които ще бъдат публикувани в петък. Експерти, анкетирани от Trading Economics, очакват средно увеличение на броя на работните места в Съединените щати през миналия месец с 200 хиляди и безработица с 3,7%.