Щатският долар в сряда сутринта демонстрира лек спад спрямо еврото и кошница от основните световни валути, при паунда и йената няма значими промени.

Общата валута се търгува днес сутринта към 10 часа българско време на ниво $1,1720 за евро, поскъпвайки с 0,10% в сравнение с $ 1,1708 за евро в края на предходната сесия. По-рано в хода на азиатската валутна сесия, курсът спадна до 1,1702 долара за евро, което е най-ниското ниво от ноември 2020 г., отбелязва CNBC.

Стойността на единната европейска валута сега е в рамките на 128,41 йени спрямо 128,30 йени за евро във вторник.

Курсът на американската валута спрямо японската е 109,59 йени за долар, колкото и при закриване на вчерашната търговия.

В сряда сутринта британската лира стерлинг се разменя на пазара при курс $1,3743., покачвайки се незначително с 0,04% спрямо нивото от края на предишната сесия.

Индексът ICE, който измерва стойността на щатския долар спрямо шест основни световни валути, губи 0,02% в сряда. Междувременно индикаторът WSJ Dollar, който проследява динамиката на долара спрямо 16 основни световни валути, е намалял с 0,06%.

Вниманието на инвеститорите е съсредоточено върху протокола от юлското заседание на Федералния резерв на САЩ, който ще бъде публикуван по-късно в сряда. Документът може да даде сигнали за бъдещите планове на американската централната банка относно сроковете и темповете на съкращаване на програмата за закупуване на активи, отбелязва MarketWatch.

Анализаторите на IG, чието мнение се цитира от Wall Street Journal, смятат, че динамиката на валутния пазар преди публикуването на протокола ще бъде сдържана.

В сряда Европейската статистическа агенция ще публикува окончателната оценка на инфлацията в еврозоната за юли. Анализаторите смятат, че ръстът на потребителските цени се е ускорил до 2,2% от 1,9% през юни, както показваше предварителната оценка.

Също днес ще бъдат публикувани данни за броя на новопостроените жилищни сгради в САЩ. Според експерти броят на новите жилища в САЩ, чието строителство е започнало през юли, е спаднал с 2,6%. - до 1,6 милиона.