При валутната търговия в петък курсът на щатския долар се понижава спрямо еврото и британската лира и расте по отношение на японската йена. Междувременно доларовият индекс остава близо до върховете си през последните три седмици, след като данните от четвъртък показаха неочакван ръст на продажбите на дребно в САЩ, информира Trading Economics.

В четвъртък следобед доларът се засили спрямо еврото и другите световни валути. През август продажбите на дребно са нараснали с 0,7% спрямо предходния месец, съобщи търговското министерство на страната. Анализаторите очакваха средно 0,8% спад, според анкетите на Trading Economics и The Wall Street Journal.

Освен това пазарът започва да се подготвя за заседанието на Федералния резерв следващата седмица. Очаква се ръководството на Американската централна банка да обяви началото на постепенното ограничаване на програмата за закупуване на активи.

Към 10:25 часа българско време в петък общата валута се покачва спрямо долара с 0,16% - до $1,1783 за едно евро срещу 1,1767 долара в края на предходната сесия.

Американската валута поскъпна спрямо японската с 0,13%, до 109,86 йени за долар срещу 109,73 йени за долар при закриване на търговията в четвъртък.

За едно евро днес на пазара дават с 0,17% повече - по 129,33 йени спрямо 129,11 йени ден по-рано.

Британската лира стерлинг се покачва спрямо щатския долар с 0,02%, до $1,3800 за паунд.

Индексът ICE, който измерва стойността на щатския долар спрямо шест основни световни валути, е спаднал с 0,08% по време на търговията в петък. Индикаторът WSJ Dollar, който проследява динамиката на долара спрямо 16 основни световни валути, днес губи 0,04%.