По време на валутната търговия в четвъртък еврото засилва позиции спрямо щатския долар преди днешното заседание на Европейската централна банка.

Повечето експерти и анализатори очакват ръководството на ЕЦБ да не променя параметрите на паричната политика на срещата в края на октомври, но ще сигнализира за готовността си да увеличи обема на стимулите през декември.

"Очакваме от тази среща ясен сигнал за действие през декември", заяви анализаторът на Natixis Дирк Шумахер, цитиран от CNBC.

"Рисковете за икономическо възстановяване отново се повишават и последните данни за инфлацията са разочароващи, като отново не отговарят на очакванията. Това трябва да постави началото на разширяването на PEPP през декември", каза Шумахер, говорейки за покупката на активи по Pandemic Emergency Purchase Programme, стартирана от Европейска централна банка през март.

Икономистите и инвеститорите искат да получат сигнал от управителя на ЕЦБ Кристин Лагард, че регулаторът почти гарантира да предприеме допълнителни мерки за подкрепа преди края на тази година и вероятно ще бъдат разочаровани, ако не получи такъв сигнал, пише Bloomberg.

Общата валута днес сутринта поскъпна с 0,05% спрямо долара - до $1,1752 за евро при $1,1746 за евро в края на предходната сесия.

Стойността на европейската валута по отношение на японската се увеличи с 0,1% - до 122,66 йени за евро срещу 122,54 йени за евро в сряда.

За един долар днес на пазара дават по 04,37 йени, в сравнение с 104,32 йени при затваряне на търговията вчера.

Банката на Япония запази същите параметри на паричната политика след резултатите от двудневна среща, която приключи в четвъртък. Краткосрочният лихвен процент по депозитите на търговските банки в Централната банка е оставен на минус 0.1%, целевата доходност по десетгодишните държавни облигации в Япония е около нула.

В същото време Японската централна банка понижи прогнозата за спада на БВП на страната за текущата фискална година, завършваща през март 2021 г., до 5,5% от очакваните преди това 4,7%, което се дължи главно на по-бавното от очакваното възстановяване на търсенето на услуги. Прогнозата за растеж на БВП на Япония за следващата финансова година е повишена от Централната банка до 3,6% от 3,3%, очаквани през юли.

Експертите на DailyFX.com отбелязват, че търсенето на валути "сигурни убежища" вероятно ще остане силно в близко бъдеще, тъй като апетитът за риск на пазара ерозира на фона на нарастващата честота на COVID-19 в Европа и САЩ, както и връщането на някои карантинни мерки.

Тази ситуация ще продължи до настъпване на повратна точка по отношение на честотата на COVID-19 или до разработването на ефективна коронавирусна ваксина, която ще бъде достъпна за широк кръг хора, според анализа на DailyFX.com.

Индексът ICE, който проследява динамиката на щатския долар спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), е стабилен при търговия в четвъртък. По-широкият WSJ доларов индекс падна с 0,1%.