Никой не очакваше Федералният резерв да успее бързо да потуши инфлацията. Но след седем месеца на бързо покачване на лихвените проценти, централната банка почти не е направила пробив.

Поглед към данните за потребителските цени през септември показва, че САЩ не се намира в много по-добра икономическа ситуация, отколкото през март, когато Фед започна своето агресивно затягане на паричната политика. Тогава общите потребителски цени са се повишили с 8,5% на годишна база. Сега те са нараснали с 8,2%.

Базисните цени, които изключват променливите хранителни и енергийни категории и широко се възприемат като по-надежден барометър на основната инфлация, достигнаха 6,6% годишно през септември - най-високото им ниво от 1982 г.

Бившият председател на Фед Бен Бернанке е сред трима носители на Нобелова награда за икономика

Бивш председател на Фед е сред трима носители на Нобелова награда за икономика

Техните изследвания показват, защо е толкова важно да се избягват банкови колапси

"Този доклад за инфлацията беше истинска катастрофа", пише Кристофър С. Рупки, главен икономист във Fwdbonds, компания за проучване на финансовите пазари, цитиран от CNN. "Това показва, че каквото и да правят служителите на Фед, то просто не работи."

Федералният резерв планираше да премахне инфлацията от икономиката на САЩ с всички необходими средства, прилагайки масивни повишения на лихвените проценти с надеждата да намали търсенето на стоки и услуги.

И все пак, въпреки повишаването на лихвените проценти има малко признаци за отслабване на цените. Все пак Фед е решен да прилага същата политика, залагайки, че силният пазар на труда в САЩ може да понесе стреса от по-високите разходи за заеми.

ФЕД вдигна лихвите за втори пореден месец

Федералният резерв на САЩ продължи с агресивното повишение на лихвите

Най-голямото повишение от 1994 г. насам.

Очакванията са на следващото си заседание в началото на ноември Фед да предприеме поредно повишение на лихвите от 0.75%. Инвеститорите оценяват на 97% шанса за четвърто поредно увеличение от три четвърти от процентния пункт.