Бившият директор на Федералния резерв Бен Бернанке е носителят на тазгодишната Нобелова награда за икономика. Aмериканският икономист е 14-ият председател на Федералния резерв от 2006 г. до 2014 г. По време на мандата си Бернанке ръководи реакцията на Федералния резерв на финансовата криза от края на 2000-те години, за което беше обявен за Личност на годината през 2009 г. 

Бен Бернанке споделя нобеловата награда с Дъглас Даймънд и Филип Дибвиг.

"Тазгодишните лауреати по икономика Бен Бернанке, Дъглас Даймънд и Филип Дибвиг значително подобриха нашето разбиране за ролята на банките в икономиката, особено по време на финансови кризи. Техните изследвания показват, наред с други неща, защо е толкова важно да се избягват банкови колапси", пише в съобщението на Кралската шведска академия, която присъжда наградата на шведската Риксбанк за икономически науки в памет на Алфред Нобел през 2022 г.

Дъглас Даймънд

Източник: YouTube

Дъглас Даймънд

Съвременните банкови изследвания изясняват защо имаме банки, как можем да ги направим по-малко уязвими по време на криза и как банковите фалити изострят финансовите кризи. Основите на това изследване са положени, именно от Бен Бернанке, Дъглас Даймънд и Филип Дибвиг в началото на 80-те години. Техните анализи придобиват голямо практическо значение за регулирането на финансовите пазари и управлението на финансови кризи.

Как може да се срине банка?

За да функционира икономиката, спестяванията трябва да бъдат насочени към инвестиции. Но тук има противоречие. Спестителите искат бърз достъп до парите си, когато възникнат неочаквани разходи, докато собствениците на фирми и купувачите на жилища трябва да знаят, че няма да бъдат принудени да погасяват заемите си предсрочно. Даймънд и Дибвиг теоретично показаха как банките предлагат оптимално решение на проблема. Приемайки депозити от много спестители като посредник, банките могат да позволят на клиентите да теглят парите си, когато пожелаят, и в същото време да предлагат дългосрочни заеми.

Филип Дибвиг

Източник: YouTube

Филип Дибвиг

Но анализът също така показа, че комбинацията от тези два ангажимента прави банките уязвими към слуховете за техния неизбежен колапс. Ако голям брой спестители се втурнат към банката едновременно, за да изтеглят парите си, слухът може да се превърне в самоизпълняващо се пророчество - настъпва банкова треска и банката се срива. Тази опасна динамика може да бъде предотвратена чрез правителствени гаранции за депозитите и готовност за спешни заеми за проблемни банки.

Даймънд също така доказа, че банките изпълняват и друга важна обществена задача. Като посредник между много спестители и кредитополучатели, те са много подходящи да оценят кредитоспособността на кредитополучателите и да гарантират, че парите се използват за добри инвестиции.

Бен Бернанке: Американската икономика не се е възстановила напълно

Бен Бернанке: Американската икономика не се е възстановила напълно

Десетилетия преди кризата финансова стабилност бе помрачавана от валутната политика, която започна да се смята за основна функция на централните банки", отбелязва шефът на ФЕД

Бен Бернанке анализира Депресията от 30-те години на миналия век, най-тежката икономическа криза в съвремието. Той показа, наред с други неща, как банковите сътресения са били решаващи за това кризата да стане едновременно дълбока и дълготрайна. Когато банките се сринаха, бяха загубени ценни знания за кредитополучателите, които беше невъзможно да се възстановят бързо. По този начин способността на обществото да насочва спестяванията към продуктивни инвестиции беше значително намалена.

"Прозренията на лауреатите ни дават по-добри възможности да избегнем както сериозни кризи, така и скъпи спасителни операции в бъдеще", казва Торе Елингсен, председател на комисията по икономика.

С началото на октомври настъпва и сезона на Нобеловите награди

Нобеловият сезон настъпи: пет неща, които трябва да знаете за наградите

Нобеловият сезон настъпи: пет неща, които трябва да знаете за наградите

Между 1901 и 2021 година Нобеловите награди и наградата за икономически науки са присъдени 609 пъти

В продължение на шест дни имената на победители в шест категории се обявяват пред целия свят, което води до добавянето на някои нови лица към най-елитния списък от учени, писатели, икономисти и лидери за правата на човека в света.

Тазгодишният сезон на Нобеловите награди започна в понеделник (3 октомври) с наградата за медицина, последвана от ежедневни награди: физика във вторник, химия в сряда и литература в четвъртък. Нобеловата награда за мир за 2022 г. беше обявена в петък, а носителите на наградата за икономика станаха известни на 10 октомври.