Федералният резерв на САЩ повиши лихвените проценти с четвърт процентен пункт и сигнализира, че може да спре по-нататъшните увеличения,съобщава Reuters.

Така централната банка дава време на служителите да оценят последиците от неотдавнашните банкови фалити, да изчакат разрешаването на политическата противопоставяне относно тавана на дълга на САЩ и да наблюдават хода на инфлацията.

Единодушното решение повиши референтния лихвен процент на централната банка на САЩ до диапазона 5-5.25%, което е десетото поредно увеличение на Фед от март 2022 г.

Европейски централни банки започнаха да вдигат лихвите, ден след като Фед обяви увеличение

Европейски централни банки започнаха да вдигат лихвите, ден след като Фед обяви увеличение

Вече три банки са обявили покачване на лихвения процент

Федерален комитет за отворения пазар, който определя лихвите, все още очаква, че някои допълнителни политики ще са подходящи, за да се постигне позиция на парична политика, която е достатъчно рестриктивна, за да върне инфлацията до 2% с течение на времето", се казва в изявление на централната банка.

Лихвеният процент на Фед днес е приблизително същият, какъвто беше в навечерието на дестабилизиращата финансова криза преди 16 години и е на нивото, което мнозинството от служители на Фед прогнозираха през март, че всъщност ще бъде "достатъчно ограничително", за да върне инфлацията към целта.

"Икономическият растеж остава скромен, но последните развития вероятно ще доведат до по-строги кредитни условия за домакинствата и бизнеса, и ще натежат върху икономическата активност, наемането и инфлацията", съобщават от Федералния резерв.

Рисковете около неотдавнашните фалити на няколко американски банки и противопоставянето на лимита на дълга между републиканците в Конгреса и президента демократ Джо Байдън, добавиха чувството на предпазливост от страна на Фед относно опитите за допълнително затягане на финансовите условия.

Приближават ли се САЩ към изпадане в дефолт

Приближават ли се САЩ към изпадане в дефолт

Според финансовото министерство таванът на американския дълг, фиксиран на около $31 трилиона, трябва да се повиши