Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън заяви, че Америка е все по-близо до изпадане в дефолт - невъзможност за изплащане на дълга. Това може да се случи още на 1 юни тази година. Оценката се основава на наличните към момента данни, съобщава Reuters.

Джанет Йелън коментира, че министерството едва ли ще успее да покрие всички правителствени задължения до "началото на юни", каквато беше предишната прогноза.

Тя предупреди, че САЩ може да се окажат в дефолт още от 1 юни, ако не бъде постигнато споразумение между републиканците и демократите за повишаване на тавана на дълга, фиксиран на около $31 трилиона.

"Тежко болна" или "смъртно ранена": First Republic Bank в САЩ се бори за оцеляването си

"Тежко болна" или "смъртно ранена": First Republic Bank в САЩ се бори за оцеляването си

Тя има 3 варианта пред себе си

След като на 19 януари бе достигнат таванът на заемите от $31,4 трилиона, Йелън заяви пред Конгреса, че министерството на финансите ще продължи плащанията по дълга, федералните обезщетения и ще прави и други разходи поне до 5 юни, като използва паричните постъпления и извънредни мерки за управление на паричните средства.

Таванът на дълга в САЩ е бил повишаван, удължаван или преразглеждан 78 пъти от 1960 година насам

През април президентът на ЕЦБ Кристин Лагард заяви, че не очаква САЩ да направи дефолт по дълга. В интервю за CBS тя каза, че е уверена, че САЩ няма да го допусне, защото това ще има глобални негативни последици.

Администрацията на американския президент Джо Байдън е в спор с републиканците, които искат да обвържат увеличението на тавана на дълга с ограничение на разходите.

Дефолтът, който би бил първият в историята на САЩ, може да преобърне световните финансови пазари и да разбие доверието в САЩ като глобален бизнес партньор, пише BBC. Експерти предупреждават, че неизпълнението на задълженията може да насочи САЩ към рецесия и да доведе до нарастваща безработица.

Това би означавало, че САЩ няма да могат да заемат пари за изплащане на заплати на държавни служители и на тези във военната система, чекове за социално осигуряване или за други задължения, като плащания свързани с отбраната.

JPMorgan придобива акциите на фалиралата First Republic Bank

JPMorgan придобива акциите на фалиралата First Republic Bank

Това е третата голяма американска банка, която фалира за два месеца